Premiären blandat med andra funderingar..

Ja, igår var det premiär för mig att springa utomhus! :) Jag har verkligen aldrig gjort det förr (förutom det man blev tvingad till i skolan) och jag orkar mer nu än vad jag orkade då!! :)
 
Jag sprang väl något långsammare än vad jag gör på bandet på gymmet, men å andra sidan så var det ju av helt egen kraft som jag tog mig framåt och runt "slingan".. Det var en väldigt cool känsla att orka springa samma sträcka som jag när jag var o-opererad/ nyopererad tyckte var jobbig att gå!! :)
 
 
Här har ni mig, härligt svettig efter att sprungit iaf 3km ute i friska luften! :)
 
Jag fyllde på energin hemma sen med en underbart fluffig och saftig fläskpannkaka!
''
 
Senare till kvällsfikat vart det en liten rostad smörgås med smör och hemmagjord tonfiskröra samt 1st smoothie (gjord på 2gigantiska färska jordgubbar, 1/2 banan, ca 075dl kesella samt ekologiskt vaniljpulver) Jag drack dock bara hälften och gav resten till sambon då jag vart mätt..
 
 
Jag har varit så dålig på att få i mig frukt känner jag.. Jag har liksom hela tiden försökt prioritera proteiner vilket har gjort att jag inte tyckt att frukt är ett fullvärdigt mellanmål.. Men å andra sidan så har jag ju ändå inte fått i mig asmycket proteiner på mina mellanmål heller då dem ofta på jobbet består av 1 knäckemacka med räkost / baconost på tub..
 
Så nu ska jag försöka få in lite mer frukt i min vardag.. Och ev. utöka mina måltider till 6ggr/ dag då jag egentligen inte får i mig så mycket kalorier per dag om jag bara äter 5ggr.. Men vi får se hur det går med det..
Jag är ju väldigt rädd för att "överäta", rädd för att kunna äta mer och mer, och större portioner.. Vill inte gå upp i vikt någonsin mer!! (ok, vid en graviditet är det ok).. Jag vill liksom inte falla in i något sämmre ärmönster som sen blir svårt att bryta..
Men samtidigt måste jag våga lita på mig själv att jag klarar av att hantera det här med maten.. Det är sjukt svårt!
 
De som säger att de inte har haft ett matmissbruk innan de opererade sig inser nog inte hur fel de har.. Jag trodde inte det heller först, men nu inser jag har det faktiskt var så..
Jag använde mat och godis mm som tröst, uppmuntran, belöning, tidsfördriv -ja, till allt och alla situationer! Jag åt extremt stora portioner och åt extremt mycket onyttigheter i form av glass/godis/chips där emellan.. Kanske inte varje dag, men när jag hade mina "ätar perioder" så var det extremt stora mängder..
 
Idag har jag inte samma beteende.. Jag försöker att endast äta när jag måste/är hungrig.. Vilket också kan bli lite svårt/missvisande.. För vissa dagar är jag knappt hungrig alls, utan jag äter mer för att det då faktiskt kan ha gått 4-5h sedan jag åt och det är helt enkelt dags för att äta.. Andra dagar kan jag vara hungrig mer eller mindre hela dagen, men vill inte äta hela tiden för att jag är rädd för att falla in i gammalt dåligt mönster.. Så då försöker jag också sålla ut "är jag verkligen hungrig, eller är jag mest sugen?" och försöker helt enkelt äta efter "klockan".. Vissa dagar när jag har "hungerdagar" äter jag någon gång extra (förutom de där 5ggr/dag jag brukar äta).. Ibland tycker jag att det är bra att jag tar ett 6e mål, ibland kanske tom ett 7e mål, men ibland får jag ångest av att jag gjort det.. det känns som att jag har "överätit", fuskat och varit onyttig då..
 
Så med andra ord har jag fortfarande ett kämpigt förhållande till det här med maten.. Jag försöker hitta den sunda balansen, men ibland är det verkligen svårt!
Jag försöker att inte sätta några förbud mot mig själv, jag får helt enkelt äta allt jag vill! Men, vissa saker bör ej vara för ofta! Men hur ofta är för ofta?
 
Hur ofta är det okej att dricka alkohol? När man dricker alkohol, vad bör man egentligen välja att dricka och hur mycket?
Hur många gånger på en vecka är det okej att ta en fika med kompisar? Ska man få ha fredags/lördagsmys varje helg, eller bör det vara nån gång i månaden? Och isf, ska det vara både fredags och lördagsmys eller bara en av dagarna?
Lill-lördag (dvs onsdag), är det ok att lyxa till det lite extra då? Eller är det bara en dålig ursäkt att få äta något mindre nyttigt?
Blir man bjuden på kalas, bör man ta lite av det på fikabordet eller borde man be om ett glas vatten och en frukt istället?
 
Ja, som ni ser.. Listan kan göras lång med frågetecken kring det här med vart den hårfina gränsen ska gå till vad som är sund och vad som blir för mycket av det goda..
 
Hur resonerar ni kring dessa saker?
Kan ni både äta kakan och ha den kvar? Eller måste ni dra hårdare gränser allt eller inget?
 
Kycklingpastasallad
 
Bakad potatis med hemmagjord tonfiskröra..
 

Kommentarer
Postat av: FAMILJEN LINDVALL, MAMMA TILL 3 SMÅ TROLL OCH MIN RESA FRÅN FETMA TILL NORMALVIKTIG. DET HÄR ÄR VÅRAN VARDAG!

Intresanta frågor! Jag har samma funderingar trots att jag är början på min viktresa... Jag vill också ha ett sunt förhållninssätt till mat och fika. Tycker att det måste vara okej att fika fredasmys eller liknande nån dång i veckan... det blir ju inte kul om man aldrig får äta av det man tycker är gott. Men det är svårt och man är rädd för att sabba för sig själv, kommer man nu tillbaka till det dåliga igen? när provade du för första gången något onyttigt typ chips/ godis efter operationen?
Min svaghet är chips, men har inte vågat testa än och vet inte om jag ska det heller, egenteligen vore det ju bäst att ajg dumpar på det så jag låter bli ;) hehe Jag prioriterar också protein framför frukt till mellanmål men gör ofta smoothi till frukost och har då frukt och bär i! kram

Svar: Då jag opererade mig i december det året så provsmakning jag knäck på jul. Så ett par veckor efter vart det då.. men sen höll jag mig ganska noga ifrån sånt ändå i början.. men som sagt, man försöker hitta balansen nu :)
Myzan

2014-03-14 @ 13:28:47
URL: http://lindvallfamiljen.blogg.se
Postat av: Linnéa

Jätteintressant. Jag inser ju att jag har nog också en lite sjuk inställning till mat. Jag har några trivselkilon som egentligen inte stör mig. Men det stör mig att jag äter så hemskt och att jag vräker ibland i mig mat. Får ångest ibland p g a mat. Inte bra alls. Vilken fantastisk resa du har varit med om. Grattis.

Svar: Hej. Tack så mycket. Ja, det är inte alltid lätt det här med maten och balansen mellan rätt/fel för en själv.. men jag antar att man får jobba med det resten av livet..
Myzan

2014-03-14 @ 20:42:56
URL: http://muminochjag.blogspot.fi
Postat av: Eva

Jag ser att du fixar att äta pannkaka. Låter lovande.
Det trodde jag att jag inte skulle kunna äta efter op pga för mycket kolhydrater och kladdighet.
Har du alltid fixat det eller är det något som funkar nu när du levt med din nya mage över ett år?

Svar: Jag har alltid fixat det, men bara 1st normalstor tunn.. :)
Myzan

2014-03-17 @ 18:09:23
URL: http://www.ovigheten.blogg.se

Du får gärna lämna en fin liten kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (den visas inte för andra läsare)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0